Historien om … er programmer, hvor vi møder personer der har unikke historier at fortælle,
det kan være om eget levet liv, om arkitektur, om teknikkens udvikling gennem tiden o.m.a.
Klik på billederne – nedenfor – for at se en omtale og de første par minutter af programmet … hele programmet kan ses på dk4.dk – eller kan streames på dk4.tv
-
Klaus Albrecht … … Den gamle Mærsk kaptajn fortæller
Et ”Kümmel” brød bliver sat i ovnen - uret bliver sat til - og den gamle kaptajn er klar til at fortælle om godt 50 år til søs. Han fortæller, med hans underfundige lune og gode humør, om hele turen, fra dæksdreng til Kaptajn ved rederiet A.P. Møller - Mærsk - og om i flere omgange at have været udsendt og fungeret som havnekaptajn bl.a. et par år i Iran og 7 år i Japan, også for A.P. Møller-Mærsk - om at flytte hjem til en hverdag i den lille landsby Skelde på Broagerland i det sønderjyske. Når Klaus ser tilbage på sit liv, siger han: "Med en forholdsvis beskeden uddannelse, fik jeg mulighed for at opleve det jeg gerne ville, via mit arbejde for A.P. Møller" og han fortsætter " Så jeg kan kun sige, at i mit liv er det lykkedes mig at træffe et par heldige valg, jeg søgte ind til rederiet A.P. Møller og jeg giftede mig med Jenny."
-
Salt-Eventyret i Blokhus Rundt om i Danmark udspiller der sig et hav af solstrålehistorier - historier som er små eventyr i hverdagen og historier som vi ikke umiddelbart hører om. Det gør vi noget ved i dette program - vi skal nemlig høre om hvordan en glemt gryde med kogende havvand bliver starten på et rigtigt eventyr. Det er et eventyr - der udspiller sig i Blokhus - og i hovedrollen har vi Bo. Et par gange om ugen kører Bo på stranden - iført et par waders går han ud i vandet - fylder 2 spande med havvand - tømmer dem i en tank, der står på traileren - en tank der kan rumme op til 1 tons vand - kører hjem med den fyldte tank og ca 4-5 uger senere har han fremtryllet omkring 30 kg salt - salt af den allerfineste slags, og produceret på den mest miljøvenlige måde. Bo kunne godt være en moderne udgave af Georg Gearløs - han er hårdtarbejdende og han opfinder og konstruerer alt - lige fra hvordan vandet bliver ledt fra tanken i traileren, gennem lange rørsystemer, ned i en stor opbevaringstank og til et komplet solvarmeanlæg, der sørger for fordampningen af havvandet i de over 60 pander. Han stod af ræset - nu er han glad - han manglede glæden i arbejdet, havde for mange besværlige kunder - men i dag skinner solen og er nu kun omgivet af glade gæster.
-
Minibyggerne i Viborg Velkommen i Viborg og velkommen på værkstedet, hvor der i nu godt 20 år arbejdes på at bygge Viborg som den så ud - inden for byporten - i midten af 1800-tallet - vel og mærket i størrelsesforholdet 1:10. Det er alle pensionerede mænd - og en enkelt kvinde - som har opbygget et fællesskab - der holder såvel ensomhed som kedsomhed på lang afstand - et begreb der ellers er udbredt blandt seniorer - men ikke her. Indtil videre er der opført over 50 huse - i 100% tro kopier af de originale. “Målet er mange flere - og bygges der videre i samme tempo som hidtil, så er der arbejde ca 200 år endnu”, siger Leif Møller, formanden for minibyen. Vi kigger med på værkstedet, når der produceres mursten, tagsten, vinduer, døre, gadelamper og gadeskilte og ikke mindst når den lille gruppe - hvor yngste medlem er 68 og ældste 90 - mødes i kaffestuen - hygger og nyder samværet.
-
Odd Fellow Ordenen … … gennem 200 år - et kig indenfor i Danmarks største loge
Det er ikke hver dag at Krone 415 kører gennem porten til Odd Fellow Palæet i Bredgade i København. Men den 26. april 2019 er en helt særlig dag - Odd Fellow Ordenen fejrer nemlig 200-års jubilæum og H.K.H. Prinsesse Benedikte har sagt ja tak til at være med til at overvære prisoverrækkelsen og deltage i efterfølgende reception. Loger forbindes ofte med mystik, hemmeligheder, ritualer og sortklædte kvinder og mænd men i denne udsendelse får vi en snak med Søstre, Brødre og med Storsiren - den øverste embedsmand i Storlogen, som alle meget gerne fortæller om Ordenen og at de bare er nogle mennesker, som kan lide at være i selskab med hinanden og skabe et godt netværk. De fortæller om de to ben, som logen har, hvor det ene er den udadvendte og humanitære, mens det anden er den indadvendte etiske del, hvor der arbejdes med at gøre hinanden til bedre mennesker.
-
En anderledes hverdag … En anderledes hverdag under Coronaen ... også i Odd Fellow Ordenen
2020 - Corona året - blev et år, hvor hverdagen for rigtig mange mennesker blev noget anderledes - og også for medlemmerne i Odd Fellow Ordenen. Men - nye mødeformer blev opfundet, eksempelvis ´Boble-møder, og med stor succes. For mange mennesker - har Odd Fellow Ordenen - og loger generelt - været omgæret af mystik og en tys tys stemning - men det er slet ikke det de selv oplever - der er ritualer - ja - men de er bare et led i det at blive et bedre menneske - fortæller medlemmerne fra de 5 forskellige Odd Fellow loger vi besøger i denne udsendelse. Vi får en snak om, hvorfor de måske er lidt hemmelige - ligesom vi også får en snak om de historier der er i de bygninger, som de fleste loger har til huse i - bygninger som også har fællesnævneren at alle er ret mondæne og ligger på en attraktiv matrikel.
-
Jagtslottet på Kalø En historie der tager udgangspunkt i Kalø Slotsruin - som er bygget af kongen i 1300tallet - Slottet bliver senere privatejet af familien Gyldenløve - der dog river slottet ned da byggematerialerne skal bruges til at bygge Charlottenborg i KBH. Der er stadig brug for bygninger til godsdriften - så derfor bliver Kalø Gods bygget i starten af 1700-tallet tæt på Slotsruinen. I 1824 køber den tyske familie Jenisch alle herlighederne på Kalø - de flytter ikke selv ind men tager hertil på jagt og i ferierne - og så må godsforvalteren flytte ud af gemakkerne. Det holder ikke i længden, så von Jenisch beslutter at bygge Jagtslottet i 1899. Denne opgave lægges ud til Hack Kampmann, én af tidens absolut store arkitekter, og Maleren Hansen-Reistrup fik til opgave at udsmykke ’Jagtslottet’ - og hvilken udsmykning.
-
Fra varmekedelfabrik til Bazar Meget mere Aarhus ... fra varmekedelfabrik til Bazar
Vi er i en farverig verden - en verden fyldt med fremmede dufte, lyde og ikke mindst mange forskellige fremmede sprog. Vi er i en Bazar - ikke i syden - men i Aarhus - nemlig i Bazar Vest. Det var en drøm, som Olav de Linde fra ejendomsselskabet af samme navn drømte om at realisere - en drøm om at overføre de sydlandske markeder til Aarhus. Den stemning og den aktivitet han oplevede på en rejse i syden, faldt han pladask for. Så - han købte den gamle ejendom på Edwin Rahrs Vej - en ejendom som tidligere husede en varmekedelfabrik og allerede i 1996 kunne han slå dørene op til et marked - en bazar - på dansk jord. I dag rummer bazaren ca 20 forskellige nationaliteter, fordelt på ca 100 lejemål og med ca 300 beskæftiget, er Bazaren én af Danmarks største arbejdspladser – altså hvor langt størstedelen er folk med anden etnisk baggrund end dansk - så på den måde - kan man sige – at bazaren er et knudepunkt for en gensidige integration.
-
Godsbanen i Aarhus … … fra trafikalt knudepunkt til kulturproduktion.
Midt i hjertet af Århus kan man stå på toppen af Godsbanen - dvs. på taget af den mellembygning, der i dag forbinder de to gamle godsbanehaller - og hvorfra man kan nyde udsigten udover en bydel - der har ét view i dag og et andet i morgen - en bydel under stadig forandring. Godsbanen som er etableret i 1922, rummer i dag mange forskellige kulturelle aktiviteter. Vi kommer i udsendelsen forbi de Åbne Værksteder, hvor der arbejdes med kreativ kunstproduktion og vi skal ind i den gamle hovedbygning, hvor vi hører om ungdomsuddannelsen kulturentreprenør. Men vi hører også lidt af historien om godsbanen, og om at kulturcenter-idéen faktisk startede tilbage i 80’erne, men at der skal en studietur til Finland til - før der sker noget og et nyt kulturcenter står klar i 2012. Mellem Godsbanen og Ringgadebroen ligger området som mange kender som - Institut for X - Det er et område, hvor man fra kommunens side gav en række iværksættere en midlertidig tilladelse til at måtte etablere sig - indtil man var klar med nybyggeri - men i dag, er det blevet en del af bydelen og Godsbanens DNA
-
Radioens historie 1920-2020 ”Hallo hallo, her er Danmark, vi sender fra en station i Københavns Frihavn, bølgelængde 403 m.…” sådan lød det første gang vi kunne lytte til Radio og siden da er der sket meget - Vi skal i denne udsendelse høre om de allerførste radiomodtagere, hvor der endnu ikke var opfundet højtalere og at man derfor lyttede via hovetelefoner - om radioavisen der faktisk blev til ved et tilfælde - og at der på et tidspunkt i 30’erne var over 100 radiofabrikker i Danmark. Vi møder Lisbeth Skjernov, hun er museumsinspektør i Den Gamle By i Aarhus og hun vil tage os med ind til Cykelhandleren - anno 1927 - hvor hun fortæller at om vinteren sad han i sit værksted og byggede sin egen radio. Vi kigger også op i en lejlighed fra 1974, hvor radioen dengang have en central plads i stuen og vi besøger radiobutikken som den så ud i 1970’erne. Niels Moesgaard fra Argon Audio i Lystrup ved Aarhus vil føre os frem til nutiden, hvor FM-radioen langsomt er ved at blive afløst af Internet-radio, Pod-casting og DAB-radio
-
Nyt liv i gamle længer Nyt liv i gamle længer De store gårde der ligger rundt om i landsbyerne udgør en stor og betydningsfuld del af vores kulturarv. Mange forfalder efterhånden som produktionen stopper og dermed forsvinder en del af landsbyens DNA I Sdr. Bjert - en landsby der ligger få km syd for Kolding - gør de noget ved det, bl.a. ved at tænke i fremtidens boformer - som f.eks. kan være bofællesskaber. Følg med når en gruppe ildsjæle tager fat på den opgave og står sammen om at sikre de gamle gårde i projektet ”Nyt liv i gamle længer”
-
Strandhotellet og Sandvig … Meget mere Bornholm ... Sandvig og Strandhotellet
Sandvig Strandhotel på Bornholm, blev grundlagt i 1895 - som et af de mange hoteller og pensionater - der langsomt begyndte at skyde op i slutningen af 1800-tallet. Hotellet var stort og pompøst og et af Nordbornholms mest fornemme hoteller. Det var specielt kendt for at være det sted man tog til for at danse - ligesom det var her - man etablerede et af Bornholms første diskoteker, og her - hvor danmarks første kvindelig DJ var ansat hver sommer. Men en dag var det hele ligesom slut - indtil Pia og Kasper kom forbi. De fortæller om deres drøm med det store gamle legendariske hotel - Randi vil føre os tilbage til 70'erne, til livet som discjockey og Anders - landbetjentens søn - fortæller om at være gæst - dengang hvor mændene skulle bære slips for at komme ind til bal på hotellet.
-
Gudhjem, Danmarks eneste bjergby Meget mere Bornholm ... Gudhjem, Danmarks eneste bjergby
‘Den sorte gryde’ er en 60 m lang, smal og lidt uhyggelige - kløft ved Helligdomsklipperne på Bornholm - en kløft som vi kigger ind i, på vores tur rundt i serien ‘Meget mere Bornholm’. Vi skal også vandre en tur i Gudhjem - Danmarks eneste bjergby - og det er også her Figentræerne har særdeles gode vækstbetingelser. Vi skal op til Gråmyr, en lille skovsø og vi skal naturligvis også ind på Oluf Høst Museet - Landbrugsmuseet, Melstedgård - Melsted Stubmølle - OG - så skal vi på noget der ligner Bjergbestigning - vi skal nemlig op på toppen af den 48 m høje Bokul. Jo - her er meget mere Bornholm.
-
Bruun Rasmussen … … Kunstauktioner - 10 år i Aarhus
I et stort åbent højloftet lokale - i en af de markante gule bygninger på Søren Frichs Vej i Århus - en bygning som tidligere rummede Århus Maskinfabrik, besøger vi auktionshuset Bruun Rasmussen. Bruun Rasmussens historie går tilbage til 1948, hvor Arne Bruun Rasmussen grundlagde virksomheden i Bredgade i København. I dag tæller virksomheden 4 afdelinger i hhv. København og Aarhus, og afdelingen på Søren Frichs Vej i Aarhus, har i 2019, 10 år bag sig - Se med, når vi fortæller historien om Bruun Rasmussen Kunstauktioner og om den udvikling der er sket siden 1948 og at i en tid hvor recycling er en naturlig del af vores samfund, vil auktioner fortsætte - også ind i fremtiden