Hjemme hos … er programmer, hvor vi besøger billedkunstnere, keramikkere, træskærer
og folk der arbejder med psaligrafi, decoupage og komponerer musik
Klik på billederne – nedenfor – for at se en omtale og de første par minutter af programmet … hele programmet kan ses på dk4.dk – eller kan streames på dk4.tv
-
Klaus Schønning … Hjemme hos ... Klaus Schønning, Musiker
Siden han var ganske lille, har han vidst, hvad han ville - når alle andre børn ville være brandmænd, politimænd eller lignende, så ville han gå musikkens vej - men det var ikke nok, han ville skabe sin helt egen sound. Derfor har nøgleordet for Klaus været frihed - frihed til at gå egne veje - gerne mod strømmen - frihed til selv at vælge - til at lave egne fortolkninger af klassiske værker og til at komponere og udgive egen musik. Vi møder Klaus Schønning i privat villaen lidt nord for København. Her lever han og hustruen Trine på 28. år - her er deres 3 sønner vokset op - her har han sit hjemmestudie - og her har han komponeret, arrangeret og indspillet utallige stykker instrumental musik - musik der er et unikt miks mellem den elektroniske lyd og mange forskellige akustiske instrumenter. Klaus har et mål med musikken - den skal være tilgængelig, og den skal have et universelt udtryk, altså kunne forstås af alle, overalt og til enhver tid. Efter udgivelsen af sin første LP i 1979 - blev han af musikanmeldere sammenlignet med Jean Michel Jarre - men det genkender han ikke - han er helt sin egen.
-
Yrsa Dunvad … Yrsa Dunvad, billedkunstneren der fortolker kærligheden til livet, til mennesker og til naturen, med kraftige og ekspressionistiske penselstrøg. Hun fortæller her sin historie - om et liv der har været fyldt med både sol og sten på vejen. Hun har altid gerne villet male, men Yrsa er fra den generation, hvor faderen sagde ”Det kan du godt glemme, det kan man ikke leve af.” Så det blev til en butiks uddannelse og senere til forsikringsjurist. Men en dag måtte Yrsa skifte stilletter ud med træsko - hendes mand blev syg. Hun måtte træde til i mandens virksomhed og derved mistede hun sin identitet. Den undertrykte drøm om at male, blev langsomt hendes redning. I dag er Yrsa Dunvad en anerkendt billedkunstner og forfatter. Hun skriver nemlig også bøger om sit liv, tanker og visdomsord.
-
Jørn Rønnau … Hjemme hos ... Jørn Rønnau, Billedhugger
Midt i den gamle Zoologisk have, midt i Aarhus, ligger et lille bindingsværkshus, hvor billedhuggeren Jørn Rønnau har sit værksted. Det var en drøm der gik i opfyldelse, da den daværende Miljøminister Svend Auken gav dispensation til at huset måtte bruges til værksted - “Rønnau laver skulpturer af træer og det har jo noget med skovens drift at gøre”, sagde han. Jørn Rønnau debuterede i 1970 - og har siden beskæftiget sig med forskellige materialer - men træet har været det tilbagevendende - ligesom hjertet har været hans gennemgående kunstneriske form. Rønnau fortæller her i programmet om sit liv og om de historier der ligger bag de fantasifulde skulpturer, som han har skabt ud af faldefærdige træstammer.
-
Jens Christian Worm Gotfredsen Kunstner & Grønlandsfarer Allerede som dreng ved Jens Christian at han vil bruge sit liv på at opleve. Han får som ung mulighed for at tage med Siriuspatruljen, på et sommertogt - og de store langstrakte barske og hvide vidder i det nordøstligste Grønland - går så meget i blodet på ham at han ved det er den vej han vil. På en af Sirius togterne gør han et enestående fund - han finder Knud Rasmussens dagbøger. Mange år senere går han i gang med at researche i alt vedrørende Knud Rasmussen, Peter Freuchen og deres 1. og 2. Thuleekspedition og har i dag udgivet bogen: ”Mysteriet på Indlandsisen”. Vi besøger ham i hans private hjem i Egå ved Aarhus, hvor han i dag har sit atelier. Her har han en stor samling af malerier han selv har malet - malerier som netop illustrerer scener fra disse historiske Thuleekspeditioner og alle malet med en sådan intensitet at man næsten får en fornemmelse af, selv at være med på hundeslæden.
-
Poul Pava … Meget mere Bornholm ... Kunstneren Poul Pava
Poul Pava - kunstneren der lever af sin kunst og har gjort det i over 30 år - kunstneren - der som dreng går i 7 forskellige skoler inden han går ud som 15 årig - der samler på Bjørn Wiinblad i konfirmationsalderen - der har sine egne meninger - og kalder sig selv for lommefilosof og en kunstner der også er klummeskribent - digter og jazzmusiker - men det vi nok kender ham mest for - er de mange små naive lidt barnlige figurer - figurer som er malet på store lærreder og gengivet på porcelæn, dækkeservietter, tekstiler og et hav af andre emner. Vi møder Poul Pava i atelieret i Rønne på Bornholm - kun få dage efter at han er opereret for en blodprop. Han fortæller her - i serien “Meget mere Bornholm” - bl. a. om vejen fra Ribe, hvor han er født og opvokset - til Bornholm, men også om hans syn på de store spørgsmål i livet.
-
Bit Vejle … … Psaligrafikunstner
Vi møder her en helt enestående kunstner, en kunstner som fortæller eventyr med en broderisaks, ligesom vores H.C. Andersen gjorde det for over 200 år siden. Psaligrafi eller papirklip hedder kunstarten og den har Bit arbejdet med i al sin fritid, siden hun var 5. De klippede værker blev gemt under gulvtæppet - her kunne de ligge i skjul for omverdenen, fordi ”det var ikke ret cool at klippe i papir”, siger hun. Vi er hjemme hos hende privat i Blokhus, her fortæller hun historien om sit liv og om hvordan hendes liv ændrede sig brat, da hun blev alvorlig syg. Men den lille broderisaks fik hende langsomt tilbage til livet igen - i dag er hun international anerkendt og udstiller sin værker verden rundt - ligesom hun i 2018 etablerede "Museum for Papirkunst" i Blokhus
-
Lotte og Verner Brems … - parret som sammen skaber farverig og humoristisk kunst. Hun ville være cirkusprinsesse - han blev uddannet klejnsmed - men kunst blev deres fælles vej - kunst som udtrykker en stemning af tiden, fra før verden gik af lave, fra dengang hvor biler var kæmpestore flydere og hvor der i filmene var rigtige helte og glamourøse divaer. Vi besøger dem i deres private hjem - et hjem som også rummer atelier, galleri, musikstudie, et hjem hvor der leves her og nu - i og med kunsten. Og har du lyst til en kop kaffe, så værsgo, havremælken står i køleskabet.
-
Ghita Beck Svensen … Ghita og Højer … Kunstneren i byen bag digerne
I Danmarks syd vestligste hjørne ligger den lille marsk by Højer, mindre end 10 km fra den dansk/tyske grænse. Her bor omkring 1200 indbygger og her bor kunstneren Ghita Beck Svensen, og det har hun gjort siden hun var 3 måneder gammel. Som ung drømte hun om at flytte herfra når hun blev voksen, men sådan blev det ikke. - Hør Ghita fortælle om Højer, om at vokse op et lille sted, om at drømme om at flytte væk, men også om at hun i dag ved, hvad det er der får hende til at blive. - Med pensel og spartel arbejder hun sig frem til et udtryk, der er ligeså enkelt som det marskland hun er omgivet af, der rummer lige så meget lys og luft som det åbne land, hun er omgivet af. Og måske dukker der en enkelt krølle op - der kan blive til en flok får, en ko eller siv der bevæger sig i blæsten.
-
Anne Juul Christophersen … En håndlæser fortæller at hun skal arbejde med malerier - selv er hun sikker på, hun skal være forfatter, men håndlæseren ser rigtigt, Anne Juul Christophersen er i dag en efterspurgt billedkunstner. Hendes malerier ligger mellem det fantasifulde og det realistiske - malerier, hvor en lille farveløs og troskyldig pige med store runde øjne er hovedperson i den historie Anne fortæller på de meget store lærreder. Med sig har pigen en kæmpestor bjørn – ikke en farlig én af slagsen, nærmest tværtimod – og de to figurer følges ad, på snørklede stier, gennem dybe store skove på det ene maleri efter det andet, ligesom Anne og Annes mand Jesper følges ad 24/7. Jesper arbejder med undervisningsvideoer i deres fælles online kunstskole. Se med, når Anne fortæller om sit liv som kunstner og om at vælge at bo langt ude på landet, langt væk fra naboer ”men tæt på hele Europa” som Anne selv siger, ”og ikke mindst tæt på naturen”
-
Lise Honoré … Hjemme hos ... Kunstner Lise Honoré
Kunstneren Lise Honoré (f.1940) ville egentligt være arkitekt - men bl.a. studieture til New York førte hende i kunstnerretning - og det har ikke været mindre spændende. Når hun stolt ser tilbage på sit liv - har det været et liv med mange spændende opgaver - som eksempelvis at ændre den daværende røde farve på HT-busserne i KBH, til den gule farve vi ser i bybilledet i dag. Det er også Lise der introducerer indkøbsposer støbt i Bronze, bare for at nævne lidt af en stor karriere i kunstens verden. Se med når Lise Honoré fortæller sin historie fra sit private hjem i Helsingør.
-
Cecilie Westh … … Cecilie Westh - fra modist til kunstner
én af vor tids mest talentfulde samtidskunstner. Hun er uddannet modist ved det kongelige teater, hun er også uddannet Designer fra Designskolen i KBH og hun har været børnetøjsfabrikant i 8 år - men det har altid ligget inderst inde at hun gerne ville male. En dag slap hun sikkerhedsnettet, vovede og gjorde drømmen om at male til virkelighed. Hendes udgangspunkt er kvindefiguren som hun iscenesætter ud fra egne tanker og følelser, bl.a. tanker om det at virke i det moderne overvågningssamfund vi lever i, og om at vi på de sociale medier kun viser vores pæne maske og ikke bagsiden. Hendes virkemidler er symboler som indgår i maleriet - symboler som alle har en mening, en betydning på en elegant og sofistikeret måde.
-
Henrik Woodpek … … en træskærrer i verdensklasse
Henrik Woodpek - er født i København men bliver flyttet til Hirtshals som 3-årig. Han fortæller om en turbulent opvækst - om en skolegang, hvor beskeden lyder: "I bli’r aldrig til noget, I skal bare ud at fiske" - om en vild ungdom og om at være 58 år inden han første gang rejser ud i verden. Henriks skulpturer - som han har døbt GOVLER - udtrykker underfundighed og "De skal også indeholde lidt sarkasme og måske også gerne være en smule provokerende" siger han. Folk må gerne blive stødt eller pikeret over hans ærlige og ligefremme stil, for ”sådan er jeg” siger han.
-
Steffen Harder … Et kig ind ... i atelieret hos Steffen Harder
Kunstneren Steffen Harder er idéernes konge - det er nemlig selve idéen, der optager ham - og idéer har han mange af - og i mange forskellige kunstgenre, og - de MÅ og skal realiseres siger Steffen - og det kræver rum og plads - derfor elsker han sit atelier - her kan han eksperimentere med utallige idéer - Kig med indenfor og hør Steffen fortælle om sit liv, om en smuk barndom, om en uddannelse som frisør og om at tage cyklen på en dannelsesrejse til Venedig
-
Steen Larsen … … Billedkunstner Steen Larsen
”Han arbejder med sine malerier, så de næsten ligner et foto og han ta'r foto som næsten ligner et maleri". Sådan skriver et af de gallerier hvor Steen Larsen udstiller sine værker. Fotorealisme, kaldes den stilart - en stilart der opstod i 60ernes USA, hvor kunstnere forsøgte at gengive virkeligheden - så realistisk som muligt - ud fra et foto. Og det er det Steen Larsen er optaget af, og det er det han fortæller om her i en snak, hvor vi også kommer omkring hans opvækst og om at rejse ud i verden - i egen bil - og om den zen tilstand han kommer i, efter at have kørt tusindevis af kilometer - og hvordan de tusindevis af fotos, som han tager gennem bilens forrude, og helst i regnvejr, senere bliver malet til det ene kunstværk efter det andet. Rainscapes kalder han sine værker.
-
Jane Klostergaard & Erik Reinert … Kunstnerliv i Kongsgårde …… et kunstnerpar der lever og arbejder sammmen
Årets første solstråler har fundet vej til Kongsgårde i dag, hvor vi besøger kunstnerparret Jane Klostergaard og Erik Reinert. Kongsgårde ligger på Helgenæs på Djursland og her er højt til himlen, her er rum og plads til at være, plads til forskellighed og ikke mindst plads til at være i nu'et og i et med naturen. Og det er det, de 2 kunstnere har prioriteret højt da de valgte at slå sig ned her. Hun arbejder med ler og han maler. Allerede som teenager finder Jane ud af at hun kan noget med hendes hænder, det var - når der var kreative fag i folkeskolen - at hun blomstrede op, og for Eriks vedkommende kunne han tegne, altså ikke bare tegne men tegne lidt bedre end de fleste, så derfor var der ingen tvivl om at det var ad kunstens vej de begge skulle - det er her de får de succesoplevelser og anerkendelser der skal til for at vokse i livet. Vi møder Jane og Erik i deres private hjem, et hjem hvor de både arbejder og udstiller deres værker.
-
Mag L’s Magiske Univers … … fra Polsk flygtning til kunstner i Danmark
Vi besøger Mag Brammer på Tammestrup Hovedgård ved Skanderborg. Her fortæller hun, med et sprudlende humør, om sit liv fra Polsk flygtning i starten af 70'erne til decoupage kunstner i Danmark. Et farverigt liv, som udspringer af et positivt sind, troen på det bedste i alle og ikke mindst troen på kærlighed. - I dag bor Mag sammen med Hans ved Skanderborg - et "Magisk sted" som hun selv siger, stedet hvor hun udlever drømmen om at arbejde med kunst. Men vejen hertil starter i Polen ikke så lang tid efter 2. Verdens krig og midt under den Kolde Krig.
-
Malene Kløve … … fra ruin til kunst
"At elske - er en kunst" - "At udtrykke sig, gennem kunsten - sætter livets farver i perspektiv" siger Malene Kløve - der som 51-årig står med eksamensbeviset i hånden, efter en 4-årig uddannelse til billedkunstner på Aarhus Kunstakademi. Med shellak, oliekridt og oliemaling farvandles kasserede effekter som mormors gamle duge eller hæklede flakoner til værker i samtidskunst. Refleksioner over det hun oplever i sit liv, over de mennesker hun møder, over det hun støder på i en ganske almindelig hverdag, er inspirationskilde til Malenes kunst - og at samle på gode minder, som f.eks. at tage til Kalø Slotsruin - det giver god energi og det giver god mening.
-
Dorte Tilma … … Organisten og kunstneren
På en villavej i Højbjerg ved Århus kan man gå forbi et hus, hvorfra der dagligt høres stille flygelmusik - i huset bor Dorte Tilma. Vi kigger indenfor, og allerede ved indgangen kan man se at Dorte ikke er en hvem som helst. Dorte Tilma er fuldtids organist ved Langenæs Kirken og har været det i over 31 år, hun komponerer musik, hun er korleder, hun væver stof og spinder garn og så er hun naturkunstner. Dorte kan ikke gå ud på hendes daglige vandreture uden at finde noget i naturen som hun må tage med hjem og forvandle til et stykke kunst - og Dortes hjem bugner af naturkunstværker. Hun sidder sjældent stille, sover 5 timer i døgnet, har ingen tv - har været gennem skilsmisse og ramt af flere helbredsmæssige udfordringer. Hun har en positiv tilgang til alt, har en ukuelig vilje og hun elsker sit liv.
-
Peter Hesk … … Billedhuggeren i Tårnet
Kunst er evnen til at skabe: Det du ikke savner, det du ikke venter, men det du aldrig kan undvære. Ordene er formuleret af Peter Hesk, manden der bygger et tårn, fordi - at arbejde med kunst kræver rum og højde - og Peter arbejder med skulpturer i op til flere meters højde, skulpturer der er inspireret af det bløde runde feminine og det stringente maskuline formsprog. Vi skal i denne udsendelse høre Peter sætte ord på små og store spørgsmål om livet - livet som er i bevægelse - tiden i bevægelse - vi skal videre - videre gennem porte, siger han - og netop porte har en stor betydning i Peters kunstneriske univers, for som han siger: "Porten markerer, at her sker noget, porten er overgang fra et til noget andet, det er en indgang eller udgang, der er bevægelse i porten, den er åben, lukket, på klem - ja kort sagt er porten historien om alting" siger Peter
-
Rasmus Bjørn … Vi er i Vojens - byen der blev kendt for landsbysmeden Hans Gram, manden der grundlagde GRAM køleskabe - Det er også byen der er kendt for Ishockey, og ikke mindst Speedway og Ole Olsen - og så er det også byen hvor Kunstneren Rasmus Bjørn bor sammen med sin familie. Vi skal høre Rasmus fortælle åbent om sit liv, om at være født ind i kunstverdenen, en verden som han først fravælger, men siden er blevet grebet af, om hvordan han kommer videre efter en arvelig disponeret tarmkræftoperation, en kræftsygdom som både, mormor, mor og søster er døde af - og alligevel vælger han at sige nej tak til efterbehandling med kemo. Rasmuses malerier er fortællinger - fortællinger om mennesket - menneskets skrøbelighed både når vi er i den store natur men også i virkelighedens verden - der hvor vi ikke kan gemme os bag sociale medier
-
Katrine Faber og Aksel Striim … Hjemme hos - Katrine Faber og Aksel Striim Hun - en vidtspændende kunstner, skuespiller, historiefortæller og leder af Teater Viva. Han - musikker, komponist og bygger egne musikinstrumenter. Sammen lever de i et økologisk og bæredygtigt andelssamfund i Hjortshøj ved Århus og vi er med når de går i marken for at hente løg og majs. Katrine går egne veje og det har hun gjort siden hun var barn, hvor hun valgte at være tavs - altså ikke ville tale med voksne - og senere som ung vagabonderede hun i Sydeuropa. Hvorfor hun gjorde det? - det får vi historien om - ligesom vi skal høre Aksel fortælle om mødet med gamle norske musikinstrumenter - han var kun 13 - men blev så total bjergtaget - at han siden har bygget sine egne. De optræder sammen, hvor hun fortæller eventyrer og han akkompagnerer hende med musik. Sammen håber de - at ved at bruge stemmen, musikken og kunsten som et talerør - kan være med til hjælpe os alle til at forstå den verden vi lever i og sikre en mere bæredygtig fremtid.
-
Peter Bay Alexandersen … Hjemme hos ... Peter Bay Alexandersen, Årets Julemærkekunstner
Mange kunstnere har gennem tiden tegnet motivet til julemærket. I år er temaet fællesskab - en hyldest til det fællesskab som opstår i julen - et fællesskab - som mange - pga. Corona-restriktioner - gik glip af sidste år. I år er det Peter Bay Alexandersen der har fortolket temaet, og han kalder det "Hjem til jul". Peter Bay Alexandersen fortæller i denne udsendelse om sin lange karriere som illustrator og om de tanker han gjorde - da han fik opgaven med at tegne årets julemærke. Det færdige resultat - blev afsløret af kunstneren selv og HKH Kronprinsesse Mary - ved en højtidelighed, med mange indbudte, på Københavns Rådhus - og vi er med. Ved højtideligheden lytter vi også til 14-årige Kathrine, som fortæller om hvorfor hun kom på Julemærkehjemmet og hvad det har betydet for hende. Julemærket er en tradition der går 118 år tilbage. Tanken var dengang at man satte et julemærke på alle sine julekort - og indtægten ved salget af julemærker - gik til børn der var ramt af tuberkulose. I dag er det ikke tuberkulosen, der plager børn - men derimod lavt selvværd, mobning og ensomhed - og det gør, at mange børn mistrives. For disse børn kan et ophold på et julemærkehjem have stor betydning, for barnets fremtid.
-
Årets Julemærkekunstner Per O. … … Årets Julemærkekunstner 2019
Årets julemærkekunstner Per O. er kendt bl.a. for de danske bogomslag til Harry Potter bøgerne. Vi er med når julemærket bliver præsenteret for offentligheden på Københavns Rådhus, og vi besøger Per O. i hans private hjem, et hjem der har en beliggenhed der er eventyrligt, siger han selv. Og det er disse eventyrlige omgivelser, hans omsorg for børn og børns trivsel og nærheden til Gjorslev slot der er med til at inspirere Per, både i hans arbejde med dette års julemærke, men også til mange andre illustrationsopgaver som bogomslag og plakater. Per fortæller om historien bag årets julemærke og at han mener at den gamle tradition med at sende håndskrevne julekort er en tradition som bør tages op igen.
-
Juleværkstedet (1:3) med Claus Dalby og Hanne Utoft I første del af Juleværkstedet - med Claus Dalby og Hanne Utoft - er der tændt op i pejsen - og sammen med de levende lys er der skabt den helt rigtige julestemning. Temaet i første del er kogler - grankogler, fyrkogler eller hvilke man nu kan finde i naturen. Hanne arbejder med en lysdekoration, hvor hun vender koglerne på hovedet i en stor smuk skål og i en lidt mindre skål, lægger hun dem sådan, som de lå i naturen da hun samlede dem op. Imens binder Claus en hvid buket, en buket der er ret levende, kommenterer Hanne. Det hele krydres med skønne tips og hyggelige anekdoter.
-
Juleværkstedet (2:3) med Claus Dalby og Hanne Utoft I anden del af Juleværkstedet - med Claus Dalby og Hanne Utoft - er der igen skruet op for julehyggen. Hanne elsker grene - de kan nemlig bruges på mange forskellige måder, siger hun - og hun viser hvordan de kan danne basis for en juledekoration med levende blomster - hun binder også en moskugle af frisk indsamlet skovmos og viser hvordan en amaryllis kan blive til en enkel og smuk værtindegave - imens binder Claus en rød buket - og - hænger en amaryllis op - med hovedet nedad.
-
Juleværkstedet 3:3 med Claus Dalby og Hanne Utoft Juleværkstedet (3) med Claus Dalby og Hanne Utoft - Vi dækker det smukkeste julebord I det tredje afsnit af "Juleværkstedet" skal der laves nogle arrangementer til julebordet. Der skal laves enebærtræer, der skal laves kogler med lidt enebær i, og så skal der laves tre forskellige typer vaser, inden det hele samles til et veldækket bord.
-
Nytårsværkstedet - med Claus Dalby og Hanne Utoft Nytårsværkstedet med Claus Dalby og Hanne Utoft - Vi dækker det smukkeste nytårsbord Den sidste aften på året, kræver noget ganske særligt. Med vand, spejle og hvide planter, dækker Claus Dalby og Hanne Utoft et bord inspireret af sne og is.