Samfund, samfundssind & samfundssyn …
er programmer om vores liv og vores verden, som det ser ud lige nu,
om hvad vi allesammen kan være med til at gøre
for at passe på os selv og på kloden, gøre kloden et bedre sted at være
og – det gælder både i den fysiske som i den psykiske verden
Klik på billederne – nedenfor – for at se en omtale og de første par minutter af programmet … hele programmet kan ses på dk4.dk – eller kan streames på dk4.tv
-
… ukrainske flygtninge En hverdag i Danmark … for ukrainske flygtninge
Hvordan det ville være - at blive tvunget væk fra sin hjemstavn, på grund af en krig – væk fra hjem, familie, venner – væk fra alt hvad man kender og kun med en enkelt kuffert, indeholdende den allermest nødvendige bagage - er svært at forestille sig - men det er virkeligheden for mange ukrainere og det er noget af det de fortæller om i dette program Det drejer sig om ca. 8 millioner mennesker – der – ifølge FN – er flygtet fra Ukraine. Ca 22.000 er kommet til Danmark og det er 22.000 mennesker, hvor langt størstedelen er kvinder og børn – fordi manden, faderen eller sønnen, er blevet tilbage i Ukraine for at kæmpe for sit land. Alle 22.000 skal finde en hverdag, de nu kan få til at fungere i Danmark - en hverdag der skal være så normal som muligt - selv om de lever hvert minut, hvert sekund – døgnet rundt – med frygten for at der skal ske deres mænd/sønner/fædre noget i krigen. Vi har mødt nogle af dem, der er havnet i Aarhus. De fortæller deres historie – om hvordan de helt indtil den 24. februar 22 ikke troede på, at der for alvor ville udbryde en krig – men måtte sande – de tog fejl. De fortæller om flugten, om at måtte gemme sig i kældre – om ikke at have mad og om angsten, og de fortæller om hvordan det er at komme til Danmark, og hvordan det lykkes at få en hverdag til at fungere.
-
Genbrug … hvis kloden skal bestå Vi er midt i store klimaforandringer - klimaforandringer som vi alle ved, er menneskeskabte - de er nemlig skabt af dig og af mig. Derfor er det også kun du og jeg der kan gøre noget ved det og hvert et eneste lille tiltag, er med til at gøre en kæmpe forskel. Og en forskel gør de på REUSE i Aarhus. REUSE - er en anderledes og innovativ genbrugsstation på Sydhavnen - anderledes fordi filosofien bag er, “Giv hvad du har, og tag hvad du kan bruge”. Almindeligvis er ‘Klunsning’ ikke tilladt på genbrugsstationer - men det er det her. Her kan du både aflevere noget af det du ikke gider have mere - og tage noget med hjem. En idé, der opstod helt tilbage i starten af 10-erne - dengang hvor bevidstheden om vores overforbrug for alvor tog fat.
-
Kunsten … at lytte til kroppen Som - for så mange andre - så kørte det bare derudad for Kenneth - men for godt 20 år siden blev han tvunget til at stoppe op - han fik nyresvigt og måtte derfor i dialyse hver anden dag. Det betød at han begyndte at tænke over sit liv - et liv som det meste af tiden foregik i overhalingsbanen. I dag har han tid til familien - og så har han skiftet lønmodtager jobbet ud med egne klinikker, hvor han hjælper en masse mennesker med at lære at lytte til kroppen. Vi møder ham på klinikken i Risskov - og her fortæller han sin egen historie
-
Mere grøn, klimavenlig og … Mere grøn, klimavenlig og velsmagende mad ... i de Aarhusianske køkkener
Aarhus Kommune har en vision om at være CO2 neutrale i 2030 - og for at nå det mål, skal der sættes ind på mange forskellige områder - bl.a. på fødevarebranchen. Her er produktionen af kød og mejeriprodukter, blandt de største CO2-syndere, hvorimod klimaaftrykket er væsentligt mindre, når vi taler plantebaserede fødevarer. I denne udsendelse skal vi høre om et projekt, der går under temaet “Mere bæredygtig, klimavenlig og velsmagende mad i Aarhus Kommunes køkkener.” Jonatan Marcussen og Gábor Laki - fra virksomheden LOOP Food Lab - brænder begge for bæredygtighed og lokale fødevarer, og da flere og flere bosætter sig i byerne, har de tænkt, hvorfor ikke producere der hvor kunderne er og derved spare på transporten? Som tænkt så gjort - så i dag er deres bud på mindre klimabelastende fødevarer - gourmet svampe, mikrogrønt og fermenterede produkter, som f.eks en dansk soyasauce.
-
Genbrug af byggematerialer … En særlig signatur ... genbrug af byggematerialer
Bæredygtigt byggeri. Bæredygtig produktion. Bæredygtig livsstil - et begreb som faktisk først blev udviklet i 1980’erne. Ifølge FN defineres bæredygtighed som ”… en udvikling, hvor opfyldelsen af nulevende generationers behov ikke sker på bekostning af fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov.” Bæredygtighed betyder altså, at vi bør leve på Jorden på en måde, som ikke går ud over vores efterkommere - og det betyder igen - set fra et miljømæssigt perspektiv - at det fx ikke er bæredygtigt at udlede så meget CO2, som vores livsstil kræver i dag, netop fordi det har konsekvenser for vores børn og børnebørn. Den store mængde drivhusgas - hvor CO2 er een af de mest betydningsfulde - forandrer nemlig klimaet sådan at fremtiden vil byde på mere ekstreme vejrforhold som tørke og oversvømmelser og det påvirker både mennesker, dyr og planter negativt. Byggebranchen er een af de store syndere i CO2 regnskabet - og det gør man noget ved i ejendomsselskabet Olav de Linde - her genbruger man nemlig byggematerialer, som stadig har lang levetid. Og hvorfor det er vigtigt at genbruge og hvad det betyder for klimaforandringen og hvordan det kan være med til at reducere co2 udslippet – det er noget af det Olav fortæller om i denne udsendelse – en udsendelse hvor vi er med, når en bygning rives ned i Silkeborg – materialerne kørt til Aarhus – og genbrugt i ‘Den gamle Postterminal’ i Ankersgade i Aarhus
-
Sammen - hver for sig i Harlev J SAMMEN, HVER FOR SIG- STENEN Find en sten. Mal den. Læg den ved dit hus/ lejlighed eller ved Bagere i Harlev J. Det bli'r spændende at se hvor mange der kan vokse frem .😊
-
Fitness i det åbne rum … Marina Aagaard - Fitness i det åbne rum
- om sundhed med liv og sjæl Vi skal møde Marina Aagaard - hun er en af landets mest erfarne formidler indenfor sundhed og træning. Hun har skrevet en lang række bøger og fungerer som motionsekspert for flere forskellige medier. I denne udsendelse tager vi med hende, dels på en vandretur i naturen, og dels ud til et af de mange udendørs fitness faciliteter. Her fortæller hun undervejs om fordelen ved at træne ude i det grønne - og at det ikke behøver at være besværligt, anstrengende eller tage lang tid, ”Lidt er nok” siger hun.
-
Frivillige seniorer i Aarhus … I et højloftet, råt og rustikt betonlokale på Århus Havn - i en bygning som blev opført i slutning af 1920erne og har været brugt til opbevaring af korn, møder vi nogen af de 1700 Østjyder - det alle har meldt sig til opgaver som frivillige ReThinkere - et frivillighedsprogram under Visit Aarhus - Og i et farverigt lokale med rødternede duge på bordene - i Klostergade i centrum af Århus - ligger en socialøkonomisk cafe, som også drives af frivillige - Rigtig mange danskere hjælper til som frivillig - og det har vi historisk set altid gjort, vi giver gerne en hånd om det er indenfor idræt, kultur, fritid, på det sociale område eller hvor det nu kan gavne en sag. Men det nye er at der er flere og flere seniorer der er frivillige. Og det er lige præcist de frivillige seniorer vi har fokus på i denne udsendelse.
-
Vild mad - også om vinteren I storm og regn, iført vaders og varmt tøj, bevæger vi os ud - sammen med Frands og Sam – til en østersbanke på nordsiden af Rømø. Vi skal nemlig sanke østers og tang - og i en bålhytte på Tønnisgård har Tanja tændt op i stenovnen. Her viser Tanja og Frands hvordan man åbner og tilbereder østers, imens Sam pakker en flanksteak ind i gran. Undervejs, mens der hakkes, snittes og steges, fortæller alle tre om hvad de mener der er godt ved at finde mad i naturen og om hvad det betyder for børn at være med til det.
-
Paa job med Besserne … En dag stoppede Claus Johannesson op i sit liv. Han spurgte sig selv - i en alder 60 - om han var tilfreds med det han havde opnået indtil nu? Som håndværker har han knoklet derudad - men var han glad? Han brugte nogle år på at tænke sig om - han kunne mærke at han savnede det at gøre noget godt for andre - at gøre andre glade. Og nu får han idéen. Han starter ’Bessekompagniet’, et firma, hvor der kun skal ansættes pensionerede håndværkere, men vel-og-mærket håndværkere som ikke er helt klar til ’bare’ at være pensionist, altså et firma som private mennesker kan kontakte når de skal have udført mindre håndværksopgaver i hjemmet. Næppe er idéen født, før han er i gang - og på bare et år er der over 50 ansatte. Han er glad.
-
Nyt liv i gamle længer … Nyt liv i gamle længer De store gårde der ligger rundt om i landsbyerne udgør en stor og betydningsfuld del af vores kulturarv. Mange forfalder efterhånden som produktionen stopper og dermed forsvinder en del af landsbyens DNA I Sdr. Bjert - en landsby der ligger få km syd for Kolding - gør de noget ved det, bl.a. ved at tænke i fremtidens boformer - som f.eks. kan være bofællesskaber. Følg med når en gruppe ildsjæle tager fat på den opgave og står sammen om at sikre de gamle gårde i projektet ”Nyt liv i gamle længer”
-
Thomas Kastrup-Larsen, Borgmesterens Nytårstale 2020
-
Jacob Bundsgaard, Borgmesterens Nytårstale 2020