Til fods i naturen – er programmet hvor vi vandrer på såvel kendte som mindre kendte stier. Vi møder mennesker der kender naturen og historien bag det vi kommer forbi.
Klik på billederne – nedenfor – for at se en omtale og de første par minutter af programmet … hele programmet kan ses på dk4.dk – eller kan streames på dk4.tv
Gå for Børnetelefonen:
Til fods i naturen
-
Vildmarken i Thy …
Se med på tv-kanalen dk4 - de næste 4 onsdage fra den 16. juni - når vi sender “Til fods i naturen … Vildmarken i Thy” - hvor vi vandrer fra Agger i Sydthy til Hanstholm i nord og på turen møder en række lokale folk der gerne fortæller om Thy - som det så ud engang og som det er i dag. Vores idé med denne vandretur er ikke alene at få tanket motions kontoen op og få frisk luft i lungerne, men også at se og høre historier om og fra Thy - og det er såvel de gode underfundige lokale historier, som beskrivelsen af hvordan istiden har formet egnen - om hvordan naturen klarer sig i et område, hvor undergrunden er sand og kalk og også om hvordan 2. verdenskrig har sat sine spor, spor som vi finder mange af - bl.a. på strækningen fra Klitmøller til Hanstholm. Det er et område som mange med stolthed kalder “Havkantsdanmark” - det er nemlig havet - der gennem tiden har været den vigtigste levevej for de fleste - først var der skudehandel mellem Danmark og Norge - senere blev det afløst af Fiskerierhvervet og i dag er det Surfere der mere eller mindre lever af havet.
-
Husby Klitplantage Ruten …
Helmklink Havn – Nøgenbjerg – Marens Maw – Skavemosen – Græm Strand er nogen af de stednavne som vi rammer på vandreturen på Husby Klitplantage Ruten. Med os på turen har vi Vibeke Albinus og Brian Kjølhede Jensen - og de to fortæller ikke bare historier og myter bag navnene - men de fortæller også om skoven der blev plantet, takket være 4 driftige mænd der i 1856 gik - til fods - fra Vestjylland til København - for at hente hjælp ved kongen til at stoppe sandflugten - ligesom de fortæller om biodiversiteten på heden og om de mange planter og blomster der kan vokse på denne næringsfattige, saltede og sandede jord.
-
Rundt om Syvårssørne
Vi er i området ved Randbøl Hede, som ligger mellem Vejle og Billund. Det er her vi finder Frederikshåb Plantage - éen af de mange plantager man tilplantede i starten af 1800 tallet for at stoppe sandflugten. Det er en plantage - der stort set ligner enhver anden plantage - med træer plantet i lange, lige rækker - men bevæger man sig ind i plantagen, så venter der et helt særligt naturfænomen - nemlig et område der kaldes Syvårssøerne. Syvårssøerne er en naturperle der både er særpræget og foranderligt og hvorfor de kaldes Syvårssøerne - kommer vi med en forklaring på. Vi vil også fortælle om sandflugten, om Kartoffeltyskerne, hvem de var og hvorfor de kom hertil - om heden og kampen mod sandflugten - og om danske straffefanger som arbejdede her i Frederikshåb Plantage. Jo - vi er altså i et område der byder på mange overraskelser - et område med spor helt tilbage til istiden, til oldtiden og også spor fra 2. verdenskrig. Så ta’ med “Til fods i naturen … rundt om Syvårssøerne”
-
Rundt om Bølling Sø …
TIL FODS I NATUREN ... RUNDT OM BØLLING SØ
Tag med på en tidsrejse fra stenalderen til nutiden. En vandretur rundt om Bølling sø er en tur på 12 km - en tur hvor rygsækken - ikke bare bliver fyldt godt op med storslåede naturoplevelser - men også med et stykke Danmarkshistorie. Det er nemlig her Tollundmanden er fundet, det er her bopladserne fra nogen af de første mennesker i Danmark er registreret - og så er det her, hvor et af de største danske tørve-eventyr har foregået. Se med når vi tager ”Til fods i naturen … Rundt om Bølling Sø.
-
Kalk Kaminoen …
Til fods i naturen ... på Kalk Kaminoen
Kalk Kaminoen - en ny vandrerute i det midtjyske - en rute fyldt med atmosfære og historie. Ruten som løber fra Stoholm til Skelhøje - mellem Skive og Viborg - eller omvendt - er en tur med meget få højdemeter, trods længden på ca. 30 km., men til gengæld en tur der er rig på Danmarkshistorie. Og hvorfor den hedder Kalk Kaino - er der en helt naturlig forklaring på - for dels går ruten i den nordlige ende gennem et landskab der er formet af århundreders kalkbrydning og dels så er der nærmest gået inflation Camino begrebet. De fleste af os kender nok den nordspanske Camino - og ved at det er en vandrerute - men da ordet Camino kort og godt betyder, vej eller sti - så var det ret nærliggende at knytte det til områdets særkende, som altså er kalken og som - gennem århundreder - er udvundet fra de største sammenhængende kalkgruber i verden. Turen er meget varieret - med Ådale - rig på sjældne planter - og utallige små søer og en mose. Det er også her vi finder Alheden - heden som kartoffeltyskerne skulle opdyrke og meget mere - så tag med og hør lokale folk fortælle om naturen, historien, og ikke mindst om de skrøner der knytter sig til egnen.
-
Rebild Bakker Ruten
At vandre på Rebild Bakker Ruten er en vandretur i uendelig smuk natur, men det er også en vandretur, hvor der ikke tales så meget om længden - som er ca. 11 km - men mere om de mange højdemeter, som er med til at få pulsen i vejret. OG - så handler turen ikke mindst om at være i et område, hvor der er fyldt med historie. Det er historier om Krybskytten Lars Kjær, det er om Top Karen, som måske har arvet Cimbrernes gener - og det er historier fra Troldeskoven og ikke at forglemme “Røverne fra Rold” Se udsendelsen om at vandre og bliv underholdt undervejs.
-
Panoramaruten …
Vi er ved Mariager Fjord - Danmarks længste fjord - en fjord der er omkranset af grønne skove, skrænter med enebærbuske, enge med varieret flora og marker med græssende kvæg og får. Vi skal til fods på Panoramaruten - en 10 km lang vandrerute, med start i Hobro - Med os på turen har vi Inger Taylor, Inger er biolog og udover at hun vil fortælle os om den natur vi kommer gennem - så vil hun også fortælle om de historier og myter der er her fra egnen. Undervejs møder vi også Kenneth - han er landskabsforvalter og kender området som sin egen bukselomme - ligesom vi også møder Anders - og han er biolog og vil bl.a. fortælle om hvorfor vi møder så meget kvæg og mange græssende får - på ruten. Ta’ med på en vandretur, hvor vi oplever såvel natur som kultur
-
En vandretur på Harrild Hede
I det tørre midtjyske hede landskab snor Holtum å og Kvindebækken sig som en frodig langstrakt oase tæt forbi naturcenter Harrild Hede. Vi vandrer på heden, hvor Skovfoged Hans Jensen fortæller om hedens historie, om hvordan hedebonden klarede sig og vi hører om sandflugten, sommerbrande, engvanding og slutter ved Naturstyrelsens teltplads ved Holtum Å. Her slår vi lejr, tænder bål, laver mad af medbragt tørret kød og grøntsager. Vi får en snak med vandreeksperten Jens Brun og med Inger, Thilde, Ole og Mogens som alle er blevet bidt af det at vandre.
-
Vandreruten Tranum Fosdal
Vi vandrer på “Vandreruten Tranum-Fosdal” ved Jammerbugten. Det er en 11km lang rute i noget af det smukkeste Nordvestjylland. Ruten er certificeret som ”premiumrute” ved Deutsches Wanderinstitut, og har dermed fået papir på at opfylde de strengeste kriterier til vandreruter i Europa. Ruten løber igennem meget varieret terræn, og flere steder meget mere kuperet end man umiddelbart skulle tro.
Vi kommer igennem nærmest regnskovsagtige områder ligesom vi vandrer på toppen af Lien, og har flere steder view til både Jammerbugten og Limfjorden. Undervejs snakker vi med en af ildsjælene der har været med til at etablere ruten, med præsten i Lerup kirke som fortæller om det historisk kendte Lerup marked og med en naturvejleder. På ruten får vi også mulighed for at høre om mindfulness i naturen og vi følger en kok og naturnørd når han plukker spiselige planter i naturen og tilbereder dem over bål.
-
Stille Vandring i Mols Bjerge
Der bliver vandret som aldrig før - om det er på Caminoen, i skoven eller om det er den daglige tur til indkøb, så er det et faktum - og - der er ingen tvivl om at det er den nemmeste måde at få motion på. Sammen med Elsebeth Sørensen og en lille gruppe friske vandrere tager vi på Stille vandring i Mols Bjerge. Stille vandring handler om at vandre sammen med andre, uden nødvendigvis at skulle snakke sammen, men bare være tilstede i nuet og nyde naturen. Undervejs vil Elsebeth guide os igennem forskellige øvelser - øvelser der kan være med til at styrke vores nærvær. Øvelser der klarer hjernen så vi bliver ladet op - får ny energi - så vi bedre kan håndtere en travl hverdag. Hun vil også fortælle om hvad der fik hende til at gå 900km på den spanske Camino - som 50årig - og faktisk har gentaget turen 4 gange - "og jeg er slet ikke færdig med den endnu", siger hun
-
Til fods på Gendarmstien (2:2)
Fra Dybbøl Mølle til Padborg I det andet program om Gendarmstien – fortsætter vi historien om Dybbøl Mølle og Dybbøl Banke – ligesom vi skal høre om kanonerne på Gammelmark, Stensigmose og Borrehoved – om de mange teglværker, kunstnerkolonien i Egernsund, Helligsø, Munkemølle og en mindesten for Margrete I.
Vi skal også høre historien om Okseøerne og Kollund skov, Skomagerhus og meget mere, inden vi når målet i Padborg.
-
Til fods på Gendarmstien (1:2)
Fra Skovby på Als til Dybbøl Mølle I første del af 2 udsendelser om vandring på Gendarmstien starter vi i Skovby på Als og hører bl.a. om hvem Gendarmerne var, om Vibæk Vandmølle, ligesom vi møder en lokal syngende ildsjæl.
Vi kommer forbi en Torpedostation og hører om Høruphavs rolle under 2. Verdenskrig, naturområdet Trillen og De Syv Søstre. Endelig skal vi forbi Kunsten i Sønderborg, Sønderborg Slot, Brohovedskansen og Dybbøl Mølle.
-
Kyst til Kyst Stien (2:2)
En vandretur er en helt unik måde at opleve et område på, fordi man kommer ned i tempo og tæt på naturen. Vi følger Kyst til Kyst Stien - en vandrerute tværs over Jylland fra Blåvand i Vest til Vejle i Øst, og her står oplevelserne nærmest i kø. Det er en strækning på ca. 130 km, som går langs med Varde-, Holme- og Vejle Å.
Vi kommer gennem ådale og bestiger højderygge, og undervejs snakker vi med folk, der ved en hel masse om det, vi skal opleve på turen. Vi hører om, hvordan idéen til stien startede, og vi møder dem, der vedligeholder den. Vi stopper op ved fortidsminder, ser på livet under og over åen. Så følg med på turen og lad dig inspirere til at tage vandrestøvlerne på!
-
Kyst til Kyst Stien (1:2)
En vandretur er en helt unik måde at opleve et område på, fordi man kommer ned i tempo og tæt på naturen. Vi følger Kyst til Kyst Stien - en vandrerute tværs over Jylland fra Blåvand i Vest til Vejle i Øst, og her står oplevelserne nærmest i kø. Det er en strækning på ca. 130 km, som går langs med Varde-, Holme- og Vejle Å.
Vi kommer gennem ådale og bestiger højderygge, og undervejs snakker vi med folk, der ved en hel masse om det, vi skal opleve på turen. Vi hører om, hvordan idéen til stien startede, og vi møder dem, der vedligeholder den. Vi stopper op ved fortidsminder, ser på livet under og over åen. Så følg med på turen og lad dig inspirere til at tage vandrestøvlerne på!
-
Omkring Nissum Fjord - Del 1
Til fods i naturen og kulturen … omkring Nissum Fjord - Del 1
En vandretur rundt om Nissum Fjord - langs den røde afmærkede rute - er på ca 70 km. Det er en vandretur i et fladt fjordlandskab - et landskab, hvor tangen med klitterne på fjordens vestside - skaber læ - og også kontrasten, mellem det barske Vesterhav og den mere fredelige fjord. Her er et landskab med åbne vidder - højt til himlen - et naturområde - hvor der er ro - og hvor man kan lade ørene hvile til tagrørenes stille hvislen. En vandretur rundt omkring Nissum Fjord - appellerer også til mange afstikker - fordi her er mange kulturperler og alle i meget kort afstand fra fjorden .
I del 1:2 besøger vi et privatejet museum - VW & Retro - hvor der udover 26 folkevogne - også er en masse retroting fra 50-60 og 70’erne. Vi kommer forbi kafferisteriet Hedekaffe - næsten midt på heden og vi kommer til Skærum Mølle - landets eneste Folkeuniversitetscenter og et sted - hvor man kan bruge lang tid på at fordybe sig i historien Såå - ja om det er natur, kultur, eventyr, historie, skrøne eller den barske virkelighed - så møder vi det hele på vores vandretur - Nissum Fjord rundt.
-
Omkring Nissum Fjord - Del 2
Til fods i naturen og kulturen … omkring Nissum Fjord - Del 2
En vandretur rundt om Nissum Fjord - langs den røde afmærkede rute - er på ca 70 km. Det er en vandretur i et fladt fjordlandskab - et landskab, hvor tangen med klitterne på fjordens vestside - skaber læ - og også kontrasten, mellem det barske Vesterhav og den mere fredelige fjord. Her er et landskab med åbne vidder - højt til himlen - et naturområde - hvor der er ro - og hvor man kan lade ørene hvile til tagrørenes stille hvislen. En vandretur rundt omkring Nissum Fjord - appellerer også til mange afstikker - fordi her er mange kulturperler og alle i meget kort afstand fra fjorden . I del 2:2 besøger vi Nørre Vosborg og får historien om hvor det oprindelige Nørre Vosborg har ligget. Vi kigger forbi Flamingo Naturpark, hvor der er besøg af en tidligere Eileen Ford topmodel. Vi skal også ind og høre om Fru Pedersens frodige og hyggelige have - inden vi slutter på Strandingsmuseet St. George i Thorsminde - for at høre om en af verdenshistoriens største strandings katastrofer. Såå - ja om det er natur, kultur, eventyr, historie, skrøne eller den barske virkelighed - så møder vi det hele på vores vandretur - Nissum Fjord rundt.
-
Rundt i Havreballeskoven
Havreballeskoven er en skov som så at sige ligger midt i byen - midt i Aarhus, kun ca. 1 km - fra Hovedbanegården. Midt i skoven, står Skovguden Pan, og historien - eller myten - om denne Pan - er én af de mange historier som Torben Gang vil fortælle om på en lille vandretur gennem skoven. Det er også en skov, hvor en af de første naturstier blev anlagt allerede i 1929 af lektor ved Marselisborg Gymnasium, Aksel Edvard Skjøt-Pedersen. På vores tur rundt, vil Torben vise os et flergrenet lindetræ - et lindetræ som har en historie tilbage til Skjøt-Pedersens tid - ligesom han husker, hvordan Skjøt-Pedersen fik et stykke skov til at ligne en bomuldsmark - og han vil fortælle noget om den fantastisk flora der er i skovbunden. Vi skal høre om dengang der var en planteskole her - og om et træ, som han kalder ’naturens monument’ og mange andre små underfundige historier.
-
Kulturperler i Vestjylland …
Vestjylland er fyldt med kulturperler - og i denne udsendelse besøger vi 3 af dem, nemlig Flamingo Naturpark, Herregården Nørre Vosborg og Fru Pedersens Have. På en lille vandretur i egnen ved Nissum Fjord gør vi et pitstop alle 3 steder - og vi starter på herregården Nørre Vosborg, hvor vi udover at høre historien om herregården, også hører om dengang H C Andersen gjorde visit i det Vestjyske. Vi går videre til Fru Pedersens Have - en landbohave - der er skabt i kærlighed til haver og som måske kunne minde om de engelske haver - og alligevel? Herfra går vi videre op til Flamingo Naturpark, en have der blev skabt af ulykkelig kærlighed - der endte lykkelig - en have som aldrig sover og det nye i 2021 er at Knud har gravet en hel brakmark ud til en sø, omgivet af et bjerglandskab, hvor der skal etableres en hytteby. Så - tag med på en vandretur i historien, kulturen og naturen i egnen ved Nissum Fjord, tæt ved Vesterhavet.
-
Bunkertur v. Houvig Fæstning
Med sandet fygende denne ellers lune efterårsdag, vandrer vi rundt imellem de mange bunkere ved Houvig Fæstningen, lige udenfor Søndervig på Vestkysten – vi hører beretning om det liv der udspillede sig her for ca. 75 år siden, om hvordan bunkerne i dag giver læ til dyr og om sandfodring.
Vi besøger Ringkøbing Museum, hvor man har rekonstrueret en bunker som den så ud dengang den husede soldater under 2. Verdens krig – og vi hører om udstillingen “Flyvere i Natten”
-
Vildmarken i Thy … Se med på tv-kanalen dk4 - de næste 4 onsdage fra den 16. juni - når vi sender “Til fods i naturen … Vildmarken i Thy” - hvor vi vandrer fra Agger i Sydthy til Hanstholm i nord og på turen møder en række lokale folk der gerne fortæller om Thy - som det så ud engang og som det er i dag. Vores idé med denne vandretur er ikke alene at få tanket motions kontoen op og få frisk luft i lungerne, men også at se og høre historier om og fra Thy - og det er såvel de gode underfundige lokale historier, som beskrivelsen af hvordan istiden har formet egnen - om hvordan naturen klarer sig i et område, hvor undergrunden er sand og kalk og også om hvordan 2. verdenskrig har sat sine spor, spor som vi finder mange af - bl.a. på strækningen fra Klitmøller til Hanstholm. Det er et område som mange med stolthed kalder “Havkantsdanmark” - det er nemlig havet - der gennem tiden har været den vigtigste levevej for de fleste - først var der skudehandel mellem Danmark og Norge - senere blev det afløst af Fiskerierhvervet og i dag er det Surfere der mere eller mindre lever af havet.
-
Husby Klitplantage Ruten … Helmklink Havn – Nøgenbjerg – Marens Maw – Skavemosen – Græm Strand er nogen af de stednavne som vi rammer på vandreturen på Husby Klitplantage Ruten. Med os på turen har vi Vibeke Albinus og Brian Kjølhede Jensen - og de to fortæller ikke bare historier og myter bag navnene - men de fortæller også om skoven der blev plantet, takket være 4 driftige mænd der i 1856 gik - til fods - fra Vestjylland til København - for at hente hjælp ved kongen til at stoppe sandflugten - ligesom de fortæller om biodiversiteten på heden og om de mange planter og blomster der kan vokse på denne næringsfattige, saltede og sandede jord.
-
Rundt om Syvårssørne Vi er i området ved Randbøl Hede, som ligger mellem Vejle og Billund. Det er her vi finder Frederikshåb Plantage - éen af de mange plantager man tilplantede i starten af 1800 tallet for at stoppe sandflugten. Det er en plantage - der stort set ligner enhver anden plantage - med træer plantet i lange, lige rækker - men bevæger man sig ind i plantagen, så venter der et helt særligt naturfænomen - nemlig et område der kaldes Syvårssøerne. Syvårssøerne er en naturperle der både er særpræget og foranderligt og hvorfor de kaldes Syvårssøerne - kommer vi med en forklaring på. Vi vil også fortælle om sandflugten, om Kartoffeltyskerne, hvem de var og hvorfor de kom hertil - om heden og kampen mod sandflugten - og om danske straffefanger som arbejdede her i Frederikshåb Plantage. Jo - vi er altså i et område der byder på mange overraskelser - et område med spor helt tilbage til istiden, til oldtiden og også spor fra 2. verdenskrig. Så ta’ med “Til fods i naturen … rundt om Syvårssøerne”
-
Rundt om Bølling Sø … TIL FODS I NATUREN ... RUNDT OM BØLLING SØ
Tag med på en tidsrejse fra stenalderen til nutiden. En vandretur rundt om Bølling sø er en tur på 12 km - en tur hvor rygsækken - ikke bare bliver fyldt godt op med storslåede naturoplevelser - men også med et stykke Danmarkshistorie. Det er nemlig her Tollundmanden er fundet, det er her bopladserne fra nogen af de første mennesker i Danmark er registreret - og så er det her, hvor et af de største danske tørve-eventyr har foregået. Se med når vi tager ”Til fods i naturen … Rundt om Bølling Sø.
-
Kalk Kaminoen … Til fods i naturen ... på Kalk Kaminoen
Kalk Kaminoen - en ny vandrerute i det midtjyske - en rute fyldt med atmosfære og historie. Ruten som løber fra Stoholm til Skelhøje - mellem Skive og Viborg - eller omvendt - er en tur med meget få højdemeter, trods længden på ca. 30 km., men til gengæld en tur der er rig på Danmarkshistorie. Og hvorfor den hedder Kalk Kaino - er der en helt naturlig forklaring på - for dels går ruten i den nordlige ende gennem et landskab der er formet af århundreders kalkbrydning og dels så er der nærmest gået inflation Camino begrebet. De fleste af os kender nok den nordspanske Camino - og ved at det er en vandrerute - men da ordet Camino kort og godt betyder, vej eller sti - så var det ret nærliggende at knytte det til områdets særkende, som altså er kalken og som - gennem århundreder - er udvundet fra de største sammenhængende kalkgruber i verden. Turen er meget varieret - med Ådale - rig på sjældne planter - og utallige små søer og en mose. Det er også her vi finder Alheden - heden som kartoffeltyskerne skulle opdyrke og meget mere - så tag med og hør lokale folk fortælle om naturen, historien, og ikke mindst om de skrøner der knytter sig til egnen.
-
Rebild Bakker Ruten At vandre på Rebild Bakker Ruten er en vandretur i uendelig smuk natur, men det er også en vandretur, hvor der ikke tales så meget om længden - som er ca. 11 km - men mere om de mange højdemeter, som er med til at få pulsen i vejret. OG - så handler turen ikke mindst om at være i et område, hvor der er fyldt med historie. Det er historier om Krybskytten Lars Kjær, det er om Top Karen, som måske har arvet Cimbrernes gener - og det er historier fra Troldeskoven og ikke at forglemme “Røverne fra Rold” Se udsendelsen om at vandre og bliv underholdt undervejs.
-
Panoramaruten … Vi er ved Mariager Fjord - Danmarks længste fjord - en fjord der er omkranset af grønne skove, skrænter med enebærbuske, enge med varieret flora og marker med græssende kvæg og får. Vi skal til fods på Panoramaruten - en 10 km lang vandrerute, med start i Hobro - Med os på turen har vi Inger Taylor, Inger er biolog og udover at hun vil fortælle os om den natur vi kommer gennem - så vil hun også fortælle om de historier og myter der er her fra egnen. Undervejs møder vi også Kenneth - han er landskabsforvalter og kender området som sin egen bukselomme - ligesom vi også møder Anders - og han er biolog og vil bl.a. fortælle om hvorfor vi møder så meget kvæg og mange græssende får - på ruten. Ta’ med på en vandretur, hvor vi oplever såvel natur som kultur
-
En vandretur på Harrild Hede I det tørre midtjyske hede landskab snor Holtum å og Kvindebækken sig som en frodig langstrakt oase tæt forbi naturcenter Harrild Hede. Vi vandrer på heden, hvor Skovfoged Hans Jensen fortæller om hedens historie, om hvordan hedebonden klarede sig og vi hører om sandflugten, sommerbrande, engvanding og slutter ved Naturstyrelsens teltplads ved Holtum Å. Her slår vi lejr, tænder bål, laver mad af medbragt tørret kød og grøntsager. Vi får en snak med vandreeksperten Jens Brun og med Inger, Thilde, Ole og Mogens som alle er blevet bidt af det at vandre.
-
Vandreruten Tranum Fosdal Vi vandrer på “Vandreruten Tranum-Fosdal” ved Jammerbugten. Det er en 11km lang rute i noget af det smukkeste Nordvestjylland. Ruten er certificeret som ”premiumrute” ved Deutsches Wanderinstitut, og har dermed fået papir på at opfylde de strengeste kriterier til vandreruter i Europa. Ruten løber igennem meget varieret terræn, og flere steder meget mere kuperet end man umiddelbart skulle tro.
Vi kommer igennem nærmest regnskovsagtige områder ligesom vi vandrer på toppen af Lien, og har flere steder view til både Jammerbugten og Limfjorden. Undervejs snakker vi med en af ildsjælene der har været med til at etablere ruten, med præsten i Lerup kirke som fortæller om det historisk kendte Lerup marked og med en naturvejleder. På ruten får vi også mulighed for at høre om mindfulness i naturen og vi følger en kok og naturnørd når han plukker spiselige planter i naturen og tilbereder dem over bål.
-
Stille Vandring i Mols Bjerge Der bliver vandret som aldrig før - om det er på Caminoen, i skoven eller om det er den daglige tur til indkøb, så er det et faktum - og - der er ingen tvivl om at det er den nemmeste måde at få motion på. Sammen med Elsebeth Sørensen og en lille gruppe friske vandrere tager vi på Stille vandring i Mols Bjerge. Stille vandring handler om at vandre sammen med andre, uden nødvendigvis at skulle snakke sammen, men bare være tilstede i nuet og nyde naturen. Undervejs vil Elsebeth guide os igennem forskellige øvelser - øvelser der kan være med til at styrke vores nærvær. Øvelser der klarer hjernen så vi bliver ladet op - får ny energi - så vi bedre kan håndtere en travl hverdag. Hun vil også fortælle om hvad der fik hende til at gå 900km på den spanske Camino - som 50årig - og faktisk har gentaget turen 4 gange - "og jeg er slet ikke færdig med den endnu", siger hun
-
Til fods på Gendarmstien (2:2) Fra Dybbøl Mølle til Padborg I det andet program om Gendarmstien – fortsætter vi historien om Dybbøl Mølle og Dybbøl Banke – ligesom vi skal høre om kanonerne på Gammelmark, Stensigmose og Borrehoved – om de mange teglværker, kunstnerkolonien i Egernsund, Helligsø, Munkemølle og en mindesten for Margrete I.
Vi skal også høre historien om Okseøerne og Kollund skov, Skomagerhus og meget mere, inden vi når målet i Padborg.
-
Til fods på Gendarmstien (1:2) Fra Skovby på Als til Dybbøl Mølle I første del af 2 udsendelser om vandring på Gendarmstien starter vi i Skovby på Als og hører bl.a. om hvem Gendarmerne var, om Vibæk Vandmølle, ligesom vi møder en lokal syngende ildsjæl.
Vi kommer forbi en Torpedostation og hører om Høruphavs rolle under 2. Verdenskrig, naturområdet Trillen og De Syv Søstre. Endelig skal vi forbi Kunsten i Sønderborg, Sønderborg Slot, Brohovedskansen og Dybbøl Mølle.
-
Kyst til Kyst Stien (2:2) En vandretur er en helt unik måde at opleve et område på, fordi man kommer ned i tempo og tæt på naturen. Vi følger Kyst til Kyst Stien - en vandrerute tværs over Jylland fra Blåvand i Vest til Vejle i Øst, og her står oplevelserne nærmest i kø. Det er en strækning på ca. 130 km, som går langs med Varde-, Holme- og Vejle Å.
Vi kommer gennem ådale og bestiger højderygge, og undervejs snakker vi med folk, der ved en hel masse om det, vi skal opleve på turen. Vi hører om, hvordan idéen til stien startede, og vi møder dem, der vedligeholder den. Vi stopper op ved fortidsminder, ser på livet under og over åen. Så følg med på turen og lad dig inspirere til at tage vandrestøvlerne på!
-
Kyst til Kyst Stien (1:2) En vandretur er en helt unik måde at opleve et område på, fordi man kommer ned i tempo og tæt på naturen. Vi følger Kyst til Kyst Stien - en vandrerute tværs over Jylland fra Blåvand i Vest til Vejle i Øst, og her står oplevelserne nærmest i kø. Det er en strækning på ca. 130 km, som går langs med Varde-, Holme- og Vejle Å.
Vi kommer gennem ådale og bestiger højderygge, og undervejs snakker vi med folk, der ved en hel masse om det, vi skal opleve på turen. Vi hører om, hvordan idéen til stien startede, og vi møder dem, der vedligeholder den. Vi stopper op ved fortidsminder, ser på livet under og over åen. Så følg med på turen og lad dig inspirere til at tage vandrestøvlerne på!
-
Omkring Nissum Fjord - Del 1 Til fods i naturen og kulturen … omkring Nissum Fjord - Del 1
En vandretur rundt om Nissum Fjord - langs den røde afmærkede rute - er på ca 70 km. Det er en vandretur i et fladt fjordlandskab - et landskab, hvor tangen med klitterne på fjordens vestside - skaber læ - og også kontrasten, mellem det barske Vesterhav og den mere fredelige fjord. Her er et landskab med åbne vidder - højt til himlen - et naturområde - hvor der er ro - og hvor man kan lade ørene hvile til tagrørenes stille hvislen. En vandretur rundt omkring Nissum Fjord - appellerer også til mange afstikker - fordi her er mange kulturperler og alle i meget kort afstand fra fjorden .
I del 1:2 besøger vi et privatejet museum - VW & Retro - hvor der udover 26 folkevogne - også er en masse retroting fra 50-60 og 70’erne. Vi kommer forbi kafferisteriet Hedekaffe - næsten midt på heden og vi kommer til Skærum Mølle - landets eneste Folkeuniversitetscenter og et sted - hvor man kan bruge lang tid på at fordybe sig i historien Såå - ja om det er natur, kultur, eventyr, historie, skrøne eller den barske virkelighed - så møder vi det hele på vores vandretur - Nissum Fjord rundt.
-
Omkring Nissum Fjord - Del 2 Til fods i naturen og kulturen … omkring Nissum Fjord - Del 2
En vandretur rundt om Nissum Fjord - langs den røde afmærkede rute - er på ca 70 km. Det er en vandretur i et fladt fjordlandskab - et landskab, hvor tangen med klitterne på fjordens vestside - skaber læ - og også kontrasten, mellem det barske Vesterhav og den mere fredelige fjord. Her er et landskab med åbne vidder - højt til himlen - et naturområde - hvor der er ro - og hvor man kan lade ørene hvile til tagrørenes stille hvislen. En vandretur rundt omkring Nissum Fjord - appellerer også til mange afstikker - fordi her er mange kulturperler og alle i meget kort afstand fra fjorden . I del 2:2 besøger vi Nørre Vosborg og får historien om hvor det oprindelige Nørre Vosborg har ligget. Vi kigger forbi Flamingo Naturpark, hvor der er besøg af en tidligere Eileen Ford topmodel. Vi skal også ind og høre om Fru Pedersens frodige og hyggelige have - inden vi slutter på Strandingsmuseet St. George i Thorsminde - for at høre om en af verdenshistoriens største strandings katastrofer. Såå - ja om det er natur, kultur, eventyr, historie, skrøne eller den barske virkelighed - så møder vi det hele på vores vandretur - Nissum Fjord rundt.
-
Rundt i Havreballeskoven Havreballeskoven er en skov som så at sige ligger midt i byen - midt i Aarhus, kun ca. 1 km - fra Hovedbanegården. Midt i skoven, står Skovguden Pan, og historien - eller myten - om denne Pan - er én af de mange historier som Torben Gang vil fortælle om på en lille vandretur gennem skoven. Det er også en skov, hvor en af de første naturstier blev anlagt allerede i 1929 af lektor ved Marselisborg Gymnasium, Aksel Edvard Skjøt-Pedersen. På vores tur rundt, vil Torben vise os et flergrenet lindetræ - et lindetræ som har en historie tilbage til Skjøt-Pedersens tid - ligesom han husker, hvordan Skjøt-Pedersen fik et stykke skov til at ligne en bomuldsmark - og han vil fortælle noget om den fantastisk flora der er i skovbunden. Vi skal høre om dengang der var en planteskole her - og om et træ, som han kalder ’naturens monument’ og mange andre små underfundige historier.
-
Kulturperler i Vestjylland … Vestjylland er fyldt med kulturperler - og i denne udsendelse besøger vi 3 af dem, nemlig Flamingo Naturpark, Herregården Nørre Vosborg og Fru Pedersens Have. På en lille vandretur i egnen ved Nissum Fjord gør vi et pitstop alle 3 steder - og vi starter på herregården Nørre Vosborg, hvor vi udover at høre historien om herregården, også hører om dengang H C Andersen gjorde visit i det Vestjyske. Vi går videre til Fru Pedersens Have - en landbohave - der er skabt i kærlighed til haver og som måske kunne minde om de engelske haver - og alligevel? Herfra går vi videre op til Flamingo Naturpark, en have der blev skabt af ulykkelig kærlighed - der endte lykkelig - en have som aldrig sover og det nye i 2021 er at Knud har gravet en hel brakmark ud til en sø, omgivet af et bjerglandskab, hvor der skal etableres en hytteby. Så - tag med på en vandretur i historien, kulturen og naturen i egnen ved Nissum Fjord, tæt ved Vesterhavet.
-
Bunkertur v. Houvig Fæstning Med sandet fygende denne ellers lune efterårsdag, vandrer vi rundt imellem de mange bunkere ved Houvig Fæstningen, lige udenfor Søndervig på Vestkysten – vi hører beretning om det liv der udspillede sig her for ca. 75 år siden, om hvordan bunkerne i dag giver læ til dyr og om sandfodring.
Vi besøger Ringkøbing Museum, hvor man har rekonstrueret en bunker som den så ud dengang den husede soldater under 2. Verdens krig – og vi hører om udstillingen “Flyvere i Natten”