… hvor mange af vi haveejere er ikke træt af dem, altså Skvalderkålene?

Men i disse ‘fokus-på-naturen-og-biodiversitets-tider’ skal vi nok til at revurdere vores indstilling. Insekterne forsvinder nemlig fra vores haver viser en ny undersøgelse – foretaget af 600 frivillige, der har hjulpet forskere på Statens Naturhistoriske Museum, med at indsamle ny viden om, hvor godt eller skidt insekterne har det – et projekt som blev døbt: Insektmobilen, et såkaldt Citizen Science-projekt.

Og det handler vel egentlig bare om at overbevise naboen om – at ved lade skvalderen/græsset/ukrudtet stå – så er vi alle med til at passe på vores natur. Og det er vi fordi det tiltrækker insekter og insekter er nødvendige, de er nemlig den grundlæggende motor i vores natur, de er bestøvere og nedbrydere, dvs. nøglen til biodiversiteten. Vi kunne jo starte med udvælge lidt af haven, som kan få lov at være Vild med Vilje – og det gælder her, som ved alt andet, at “lidt har også ret” og “mange bække små, gør en stor å”

Og når de nu får lov til at stå – skvalderkålene – så er der jo også den mulighed at vi kan begynde at spise af dem – de er nemlig spiselige og bladene smager af noget der ligger mellem bredbladet persille og bladselleri, mens blomsterne smager mildere end resten af planten. Prøv det 😉

Og apropos …

… naturens spisekammer – så er vi heldigvis flere og flere der har fået øjnene op for det at spise af det frie og offentlige spisekammer. Det er nemlig – udover at være gratis, også fyldt med vitaminer – og – så får det os op af sofaen – og vi kommer ud i naturen og får glæde af alle de mange mange helbredsmæssige fordele der er ved det, og nogen gange behøver man slet ikke at gå ret langt. For mit eget vedkommende er jeg så heldig at bo lige op af en skov som er fyldt med ramsløg i bunden.

Ramsløgene bruges friske i salater – vel og mærket efter de er skyllet godt og grundigt for diverse hundevanderier – men også ramsløgpesto er efterhånden blevet en hvermands/kvindes foretrukne tilbehør til eksempelvis et stykke friskristet rugbrødsmad med avocado.

Blomsten fra ramsløgene kan også spises og er også rigtig lækker, den har bare en lidt mindre markant løgsmag – måske en fordel for mange? Blomsten pryder en salatskål eller den kommes i ovnen sammen med kartofler, hvor den får en dejlig sødlig smag.

Og sådan findes der et hav – overdrivelse fremmer forståelsen – af forskellige retter, hvori ramsløgene indgår, men én – for mig ukendt – men helt oplagt og meget enkel opskrift, var en opskrift jeg faldt over på et Natursite, nemlig “Smør med ramsløg

En opskrift skrevet af Julia Sick, som er Cand. Scient. i Human ernæring og som har fokus på, hvorfor børn afviser eller accepterer den mad, de gør, og på, hvordan nysgerrighed kan påvirke vores valg.

Opskriften går i al sin enkelhed ud på følgende:

Vask og hak ramsløg-blade i fine stykker. Bland ca. 3 spiseskefulde af de hakkede ramsløg med 2 teskefulde citronsaft og 200 g. smør. Smag til med friskkværnet salt og peber. Sæt det i køleskabet en timestid og nyd smørret herefter på en god grillstegt bøf eller bare på et stykke godt hjemmegjort surdejsbrød. Voila 👌

FOTOUGEBOGEN:

Igen – ikke en aktiv fotouge – har haft travlt med at klippe på tv-serien fra Vestjylland/ Nr. Nissum Fjord – og indimellem fået klargjort haven/terrassen til sommeren – nydt tomatplantens hastige vækst i ´Driveren` og fejret svigersønnens fødselsdag i Skørping 🌞

Kategorier: tv-ugen …

0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.